Skip to main content.
Δελτία Μουσικής Πληροφόρησης

Τα Δελτία Μουσικής Πληροφόρησης αποτελούν έναν νέο θεσμό. Πρόκειται για ηλεκτρονικά Δελτία που αποστέλλονται κατά τακτά διαστήματα μέσω e-mail και θα περιλαμβάνουν σταχυολόγηση αξιόλογων μουσικών συμβάντων.
Αποδέκτης του Δελτίου Μουσικής Πληροφόρησης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε κάνοντας εγγραφή μέσω του ιστότοπου στον κατάλογο αποδεκτών.

Εγγραφείτε δωρεάν συνδρομητές στο εβδομαδιαίο δελτίο

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ

Φιλαρμονικές ή "μπάντες" ονομάζονται τα μουσικά σύνολα που συνήθως λειτουργούν στα πλαίσια Ο.Τ.Α. ή στρατιωτικών σωμάτων και σωμάτων ασφαλείας.

Όργανα: Αποτελούνται κυρίως από:
- χάλκινα πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα)
- ξύλινα πνευστά (κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο)
- κρουστά (ταμπούρο, γρανκάσα, πιάτα, μεταλόφωνο)
Τα κρουστά κρέμονται με λωρίδες από τον λαιμό έτσι ώστε το σύνονο να μπορεί να περπατά και να παίζει ταυτόχρονα. Σπανιότερα χρησιμοποιείται και κοντραμπάσσο.

Ιστορικά στοιχεία: Προέρχονται από τη στρατιωτική fanfara του Μεσαίωνα η οποία αρχικά είχε σάλπιγκες, ταμπούρα και ψιλές φλογέρες. Στο Μπαρόκ εμπλουτίστηκε με χάλκινα πνευστά με κλειδιά και ξύλινα ενώ κατά το 19ο αιώνα προστέθηκαν η γκρανκάσα και τα πιάτα προερχόμενα από τις φιλαρμονικές των Τούρκων Γενιτσάρων. Τελευταίο προστέθηκε σαξόφωνο.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και επηρέασαν πολύ την Ελληνική μουσική. Η προσφορά τους εστιάζεται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική καθώς εμπλουτίστηκε με νέα όργανα όπως το κλαρίνο και τα χάλκινα.

Ρεπερτόριο: Το ρεπερτόριό τους είναι συνήθως εμβατήρια τα οποία παίζουν σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Κάποιες φιλαρμονικές (π.χ. Κέρκυρας) παίζουν και εισαγωγές όπερας καθώς και μεταγραφές δημοφιλών τραγουδιών. Ορισμένες φιλαρμονικές επιχειρούν διεύρυνση τόσο του ρεπερτορίου τους όσο και του ρόλου τους στην τοπική κοινωνία.

Εκπαίδευση: Ο ρόλος των φιλαρμονικών είναι πολύ σημαντικός για την τοπική μουσική εκπαίδευση. Στις περιφερειακές φιλαρμονικές μπορεί κανείς να ξεκινήσει από 9 χρόνων και σε λίγο χρονικό διάστημα μαθαίνοντας βασική μουσική ανάγνωση και εκτέλεση να συμμετέχει στο σύνολο. Πολλά από τα παιδιά συμμετέχουν στη φιλαρμονική και όταν ενηλικειωθούν ενώ αρκετά συνεχίζουν εμπεριστατομένες μουσικές σπουδές.

Φιλαρμονικές οι οποίες έχουν ιστοσελίδα στο Internet

Φιλαρμονική Αγίας Βαρβάρας Ιδρύθηκε από το Δημοτικό Ωδείο της Αγίας Βαρβάρας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι δημότες.

Φιλαρμονική Αγίας Παρασκευής Ιδρύθηκε το 1968 με σκοπό να αναπτυχθεί η μουσική εκπαίδευση της πόλης.

Φιλαρμονική Αιγείρας "Ο Αρίων ο Κιθαρωδός" Ιδρύθηκε το 1980. Πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις σε πολιτιστικές-θρησκευτικές εκδηλώσεις, καθώς και στις εκδηλώσεις των «Ελικείων - Ανθεστηρίων» Αιγίου.

Φιλαρμονική Γαστουρίου "Ομόνοια" Ιδρύθηκε το 1898 στην Κέρκυρα. Έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1960 πήρε το πρώτο βραβείο στο 7ο καρναβάλι του Γαλλικού χωριού Κλαμπ Μεντιτερανέ, και στα Α΄ Κερκυραϊκά ανθεστήρια. Τον Μάη του 1995 με την ευγενική συμμετοχή της Κλειώς Δενάρδου, έλαβε μέρος στο 4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Ν.Φιλαδέλφειας.

Φιλαρμονική Δήμου Αγρινίου Ιδρύθηκε το 1896. Οι δραστηριότητες της Φιλαρμονικής είναι ποικίλες εντός και εκτός της πόλης. Αριθμεί 50 μουσικούς και 80 περίπου μαθητές. Τμήμα της Φιλαρμονικής είναι η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής. Διευθυντής της Φιλαρμονικής αλλά και της Ορχήστρας είναι ο Βασίλης Κονίδας.

Φιλαρμονική Δήμου Βαθέος Ιδρύθηκε στη Σάμο και μετά από αρκετές μετανομάσεις το 1945 ο Στέφανος Κατσικάκης ίδρυσε τη Νέα Φιλαρμονική. Η μπάντα αποτελείται από 30 άτομα ενώ ταυτόχρονα ασκούνται και 15 μαθητευόμενοι. Πραγματοποιεί πολλές εμφανίσεις σε θρησκευτικές, πολιτικές, ιστορικές εκδηλώσεις και εθνικές επετείους.

Φιλαρμονική Δήμου Θεσσαλονίκης Ιδρύθηκε το 1936. Υπήρξε πρόδρομος της μετέπειτας Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης χωρίς να χάσει τη δική της αυτόνομη μουσική ταυτότητα. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και συνεργασίες με καταξιωμένα ονόματα του χώρου. Από τον Ιανουάριο του Ι998 αρχιμουσικός της είναι ο Κλεάνθης Ζαρίμπας.

Φιλαρμονική Δήμου Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη) Ιδρύθηκε το 1983. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες χώρες (Σλοβακία, Ουγγαρία, Αγγλία, Βουλγαρία, Η.Π.Α., Καναδά).

Φιλαρμονική Ιθάκης Ιδρύθηκε το 1904 και παρέχει δωρεάν μουσική εκπαίδευση στους νέους του νησιού.

Φιλαρμονική Ιωαννίνων Ιδρύθηκε το 1917. Αποτελείται από 55 μουσικούς και το φυτώριό της από 40 μαθητές.

Φιλαρμονική Καλλιθέας Ρόδου Ιδρύθηκε το 1996. Αποτελείται από ερασιτέχνες μουσικούς. Η Φιλαρμονική παίζει σε λιτανείες, εθνικές εορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας Ιδρύθηκε το 1840 και είναι γνωστή ως "Παλαιά Φιλαρμονική". Ο Νικόλαος Μάντζαρος ήταν "Ισόβιος Πρόεδρος και Διευθυντής" της. Απέδωσε πρώτη τον Εθνικό Ύμνο. Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες παιάνισε τον �Ολυμπιακό Ύμνο� του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα.

Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας 'Ιδρύθηκε το 1966 από μία ομάδα φιλοπρόοδων κατοίκων του ομώνυμου χωριού (Κυνοπιάστες Κέρκυρας).

Φιλαρμονική Κορακιάνας "Σπύρος Σαμάρας" (Κέρκυρα) Ιδρύθηκε το 1958. Αποτελείται από 100 περίπου μουσικούς και είναι από τα μεγαλύτερα μουσικοπολιτιστικά σωματεία της Κέρκυρας όπου διδάσκονται μουσική, φωνητική, θέατρο, χορός, εικαστικά κ.ά. Περιλαμβάνει "Μπαντίνα", "Ορχήστρα ελαφριάς μουσικής" και διάφορα "Μουσικά σύνολα". Το 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Φιλαρμονική Καρλοβασίων " Κλεάνθης ο Σάμιος" Ιδρύθηκε το 1895. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής ζωής της πόλης συμμετέχοντας σε κάθε μορφή εκδήλωσης.

Φιλαρμονική Λέρου

Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος Ιδρύθηκε το 1850. Είναι η δεύτερη χρονικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα. Έχει δώσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη Φιλαρμονική λειτουργεί Μουσική σχολή, Μπάντα, Μπαντίνα και Μουσικά σύνολα. Απαριθμεί περισσότερα από 1000 μέλη και το 1983 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» (Κέρκυρα) Ιδρύθηκε το 1890. Σκοπός της είναι η δωρεάν προσφορά μουσικής παιδείας. Περιλαμβάνει μπάντα, μπαντίνα, ορχήστρα ελαφράς μουσικής και μουσικά σύνολα δωματίου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικότερη το 17ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Βιέννη το 1996, όπου εκπροσωπώντας την Ελλάδα έλαβε τιμητική διάκριση. Το 1987 απέκτησε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

Φιλαρμονική Ξάνθης Πραγματοποιεί πολυάριθμες εμφανίσεις σε κάθε είδους εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές.

Φιλαρμονική Ορεστειάδας Εκτός από τις εμφανίσεις της στις παρελάσεις, συμμετέχει και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με ποικίλο μουσικό πρόγραμμα.

Φιλαρμονική Περιστερίου Ιδρύθηκε το 1994. Πλαισιώνει διάφορες εκδηλώσεις του δήμου αλλά και συμμετέχει και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων περιοχών. Απαριθμεί 25 άτομα και είναι ερασιτεχνική.

Φιλαρμονική Σαλαμίνας Ιδρύθηκε το 1978. Παρέχει δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε άτομα ηλικίας 10 ετών και άνω, τα οποία παίρνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής.

Φιλαρμονική Τρίπολης Ο παλαιότερος μουσικός φορέας της πόλης. Περιλαμβάνει την κύρια μπάντα και την μπαντίνα, με συμμετοχή των παιδιών.

Φιλαρμονική Χαλανδρίου

Φιλαρμονική ορχήστρα Ορχομενού Απο τον ιστότοπο orchomenos.gr Αναλυτικά στοιχεία για την ορχήστρα.

Φιλαρμονικές της Κέρκυρας 1 Από το ιστότοπο Terrakerkyra.gr Περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας.

Φιλαρμονικές της Κέρκυρας 2 Από το ιστότοπο corfuhellas.com. Περιλαμβάνει φωτογραφίες και συνδέσεις με τους ιστότοπους των κερκυραϊκών φιλαρμονικών.