Μουσική Πληροφόρηση
Ωδείο Αθηνών και Εθνική Σχολή
Στα τέλη του 1880 ο Ανδρέας Συγγρός, ένας πολυεκατομμυριούχος από την Κωνσταντινούπολη, προσφέρεται να δημιουργήσει ένα νέο θέατρο στην Αθήνα, το Δημοτικό Θέατρο, και να χρηματοδοτήσει το Ωδείο Αθηνών, υπό τον όρο ότι ο Γεώργιος Νάζος (1862–1934), ένας μουσικός με σπουδές στο Μόναχο, να διοριστεί μουσικός διευθυντής. Ο Συγγρός, μέσω του Νάζου, υπερασπίστηκε συστηματικά τη Γαλλική και Γερμανική μουσική σε βάρος των εγγενών συνθετών. Παρόλο που ο Καρρέρ ► έγραψε την όπερα Μαραθών-Σαλαμίς για τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου το 1888, προφανώς με εντολή του Συγγρού το έργο παραμερίστηκε έναντι ένος άλλου του Thomas Mignon. Ο διορισμός του Νάζου στο Ωδείο το 1891 οδηγείσε μία απότομη γερμανοποίηση του προγράμματος σπουδών. Δηλώνει την άγρια αντίθεσή του με τους ιταλοτραφείς Έλληνες συνθέτες και κατά συνέπεια πολλοί σημαντικοί Έλληνες συνθέτες όπως οι Σπινέλλης ►, Λαυράγκας ► και Καμηλιέρης ►, παραμερίζονται, απομακρύνονται ή αναγκάζονται να παραιτηθούν. Μέχρι το θάνατο του Νάζου το 1934, περισσότεροι από 60 ξένοι προσκεκλημένοι δάσκαλοι, κυρίως πιανίστες, προσκαλούνται στο ωδείο, ενώ τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου, η οποία ιδρύθηκε το
1894, διευθύνουν διαδοχικά οι Franck Choisy (1899–1907), Armand Marsick (1908–22) και Jean Boutnikoff (1923–9).
O Μανώλης Καλομοίρης ► (1883-1962) δίνει την πρώτη συναυλία έργων του στο Ωδείο Αθηνών. Το βιβλιαράκι του προγράμματος της συναυλίας περιελάμβανε το "μανιφέστο" της Ελληνικής Εθνικής Σχολής σύμφωνα με τον Καλομοίρη. Θέτοντας σκοπό του την "οικοδόμηση ενός παλατιού για τη στέγαση της εθνικής ψυχής", συνδυάζοντας τους δημοτικούς σκοπούς και ρυθμούς με τεχνικές που επινοηθήκαν από «μουσικά ανεπτυγμένους λαούς», η τοποθέτηση αυτή αποτελεί την αρχή μίας εμφύλιας διαμάχης με τους παλαιοτέρους (κυρίως Επτανήσιους) συνθέτες, τους οποίους κατηγορεί ως «ιταλιστές». Με τις επιθέσεις του από το περιοδικό Νουμάς ο Καλομοίρης, ταγμένος από κοινού με το Νάζο κατά των Επτανησίων συνθετών, μολονότι ο κύριος στόχος του ήταν ο Σαμάρας ►,τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και θεωρείται πιθανός διάδοχος του Νάζου στο Ωδείο. Ο Καλομοίρης καθιερώνει στη συνέχεια την υποδιαίρεση της ελληνικής μουσικής σε τρεις σχολές:
-
την Επτανησιακή,
-
την Εθνική (Καλομοίρης και οι ομοϊδεάτες του) και
-
του μοντερνισμού (μετά το Σκαλκώτα).
Ωστόσο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την αδιάκοπη παρουσία εθνικών στοιχείων στα έργα συνθετών μετά το Μάντζαρο ►,από τους Λιβεράλη, Δομενιγίνη, Ξύνδα ►, Καρρέρ ► και Σαμάρα, μέχρι τους αδερφούς Λαμπελέτ και το Δ. Λαυράγκα.
Thibaud, Kreisler, Milstein, Casals, Martinon, Walter, Jochum και Scherchen. Το Μητρόπουλο διαδέχεται ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης, ο οποίος διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών από το 1927 έως το 1939.
μουσική, τον υστερο-ρομαντισμό και τη μουσική του Shostakovich. Ιδεολογικά εγγύς στους προηγούμενους ήταν ο Νικηφόρος Ρώτας ► (1929-2004), ο οποίος παρέμεινε μία μοναχική φιγούρα. Δυσκολότερο να κατηγοριοποιηθούν είναι οι Δημήτριος Λιάλιος ► (1869–1940) και Χαρίλαος Περπεσσάς, που προσκολλήθηκαν στο γερμανικό ύστερο-ρομαντισμό. Οι Μητρόπουλος και Σκαλκώτας ► (1904–49) κράτησαν τις μεγαλύτερες αποστάσεις από την Εθνική Σχολή του Καλομοίρη και ήταν οι μόνοι σημαντικοί Έλληνες συνθέτες της εποχής τους που ασπάστηκαν την ατονικότητα και τις μεθόδους του δωδεκαφθογγισμού.Άλλοι μουσικοί οργανισμοί, 1900–45.
Αν και το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας άνοιξε με τον Lohengrin το 1902, το κέντρο βάρους για την όπερα και τις συναυλίες είχε μετατοπιστεί στην πρωτεύουσα, όπου κυρίαρχη είναι η δράση του Ωδείου Αθηνών και του Ωδείου Lottner. Οι υπόλοιποι μουσικοί οργανισμοί έχουν περιορισμένη εμβέλεια, με εξαίρεση την Αθηναϊκή Μαντολινάτα του Νικολάου Λάβδα ► (1900-43), η οποία παρά τη σχετικά μικρή ορχήστρα, έγινε γνωστή στο εξωτερικό. Το 1921, ο Οικονομίδης ίδρυσε τη Χορωδία Αθηνών η οποία εισήγαγε στην Ελλάδα πολλά χορωδιακά έργα των Bach, Handel, Mozart, Haydn, Brahms, Verdi και Berlioz, μαζί με πιο σύγχρονα έργα όπως η Συμφωνία των Ψαλμών του Stravinsky, το LeroiDavid του Honegger's και τους Ουγγρικούς Ψαλμούς του Kodaly. Μια παρόμοια χορωδία, η Παλλάδιος Χορωδία, δημιουργείται για μερικά χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Το 1938 ιδρύεται η Ορχήστρα Ραδιοφωνίας και την επόμενη χρονιά ιδρύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, που συστεγαζόταν έως τότε στο Εθνικό Θέατρο και εγκαινιάζεται την 5η Μαρτίου του 1940, με την οπερέτα Die Fledermaus. Τα πρώτα χρόνια το ρεπερτόριό της προσανατολίζεται στην οπερέτα.


Hellenic
English